Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου (Μόσχα): Η Goole αφιερώνει!

Η Google αφιερώνει σήμερα 12 Ιουλίου 2011 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα! Ο ναός του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα ορθώνεται επιβλητικός εδώ και 446  χρόνια, μαγνητίζοντας τα βλέμματα...

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου στέκει στο νοτιοανατολικό άκρο της Κόκκινης Πλατείας, απέναντι από το Κρεμλίνο.  Ανεγέρθηκε ανάμεσα στα 1555-1561, μετά από εντολή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού, προκειμένου να εορταστεί η κατάληψη του, μέχρι τότε, απόρθητου μογγολικού φρουρίου Καζάν.


Η τελευταία έλαβε χώρα την ημέρα της θρησκευτικής εορτής της Μεσιτείας της Παρθένου - γι' αυτόν και φέρει επίσημα το όνομά της. Ωστόσο, στην ιστορία έμεινε ως Άγιος Βασίλειος εξαιτίας του Βασιλείου του Ευτυχούς, ενός Μοσχοβίτη που αφιέρωσε τον εαυτό του στον Χριστό.

Αν και πολλά είναι τα ονόματα των αρχιτεκτόνων που φέρονται να κατασκεύασαν το ναό, το επικρατέστερο θεωρείται εκείνο του Πόστνικ Γιάκοβλεφ ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με το θρύλο, τυφλώθηκε από τον τσάρο, ώστε να μη χτίσει ποτέ ξανά κάτι τόσο εντυπωσιακό.

Εμπνευσμένος από την παραδοσιακή ρωσική ναοδομία, αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια χτισμένα γύρω από ένα κεντρικό κτήριο, η οροφή του οποίου, αγγίζει τα 61 μέτρα. Στην κορυφή του καθενός διαφαίνονται οι πασίγνωστοι κρεμμυδοειδείς τρούλοι, οι οποίοι ενώ αρχικά ήταν λευκοί και χρυσοί, αντικαταστάθηκαν, μετά την πυρκαγιά του 1583, από κρεμμυδόσχημους πολυεδρικούς ή με ραβδώσεις. Το 1670 βάφτηκαν σε διάφορες αποχρώσεις, χαρίζοντας στο ναό μια πανδαισία χρωμάτων απαράμιλλης ομορφιάς. Ο ένατος τρούλος προστέθηκε το 1588 και «κρύβει» τον τάφο του Αγίου Βασιλείου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...