«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» φόρους 200 εκατ. δολαρίων λέει Amazon


Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας νόμιζε ότι βρήκε μια λύση για τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα. Ηλπιζε να συγκεντρώσει 200 εκατ. δολάρια επιβάλλοντας φόρο σε όλες τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου με φυσική παρουσία στην πολιτεία με νόμο που πέρασε τον Ιούνιο.
Ομως υπολόγιζε χωρίς την Amazon.com, μία από τις επιχειρήσεις κολοσσούς του χώρου, η οποία έχει άλλη άποψη. Και τα μέσα να παλέψει για την επιβολή της, μιας και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια.



Η Amazon μάζεψε το μισό εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούνται και ζητά δημοψήφισμα επί του ζητήματος. Κοινώς, ζητά οι Καλιφορνέζοι να αποφασίσουν αν επιθυμούν κάθε φορά που αγοράζουν ένα βιβλίο ή ένα τεχνολογικό γκάτζετ να πληρώνουν συν 8% με 9%. Οι γερουσιαστές λένε ότι αρνείται να στηρίξει τις ανάγκες των πολιτών σε δρόμους, σχολεία και υποδομές αφού δεν θέλει να πληρώνει φόρους.

Η Amazon, από την άλλη, τους προτείνει να τη στηρίξουν κι αυτή θα κατασκευάσει δύο αποθήκες στην Καλιφόρνια δίνοντας δουλειά σε 7.000 ανθρώπους. Οχι αμελητέα πρόταση σε μια πολιτεία με 12% ανεργία. Βέβαια, το πρόβλημα της Amazon δεν είναι η Καλιφόρνια. Είναι πως αν χάσει θα ανοίξει την όρεξη και άλλων πολιτειών για φόρους. Ηδη άλλωστε εκκρεμεί ανάλογη υπόθεση στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης.

Source: TaNea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...