Pierre de Fermat: Η Google αφιερώνει στο μεγάλο μαθηματικό


Ο Pierre de Fermat, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, γεννήθηκε σαν σήμερα 17 Αυγούστου, του 1601 σε μία μικρή πόλη της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, την Beaumont-de-Lomange κοντά στη Toulous.



Ο Pierre de Fermat ήταν Γάλλος νομικός στο κοινοβούλιο της Τουλούζης και ερασιτέχνης μαθηματικός με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του απειροστικού λογισμού. Παρόλο του ότι ήταν νομικός στο επάγγελμα, ήταν ερασιτέχνης μαθηματικός με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του απειροστικού λογισμού.

Ειδικότερα είναι γνωστός για την ανακάλυψη μιας πρωτότυπης μεθόδου υπολογισμού των ελάχιστων και μέγιστων σημείων σε καμπύλες γραμμές, η οποία είναι ανάλογη με τον τότε ακόμα άγνωστο διαφορικό λογισμό. Επίσης είναι γνωστός και για τις έρευνές του για στην θεωρία των αριθμών, την αναλυτική γεωμετρία, την θεωρία πιθανοτήτων και την οπτική. Κυρίως όμως είναι γνωστός για το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, γεννήθηκε στις Αυγούστου του 1601 και σε αυτόν σήμερα (17/08/2011) η Google αφιερώνει το λογότυπο της.

Μαζί με τον Descartes θεωρείται πατέρας της Αναλυτικής Γεωμετρία. Ο  Fermat ανέπτυξε την εξίσωση των ευθειών, των κύκλων, των ελλείψεων.

Μαζί με τον Paxcal ο Pierre de Fermat  θεωρούνται πατέρες της Θεωρίας των Πιθανοτήτων. Αλλά σημαντική είναι και η συμβολή του για την ανάπτυξη του Διαφορικού Λογισμού.
Πάνω από όλα όμως ήταν καλός γνώστης και θεμελιωτής της θεωρίας των αριθμών και ασχολήθηκε με τη μελέτη των ακέραιων αριθμών και τις σχέσεις που ισχύουν μεταξύ τους.

"Ανακάλυψα μία πραγματικά υπέροχη απόδειξη αυτής της πρότασης, αλλά το περιθώριο είναι πολύ στενό για να τη χωρέσει"!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...