Βιογραφικό Τσίπρα

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου 1974. Είναι ηλικίας 40 ετών. Με διαβεβαίωση - πολιτικό όρκο- ορκίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο ως πρωθυπουργός, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τον Μάιο του 2012. Κατέχει επίσης τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (European Left).  Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ), διαδεχόμενος στην θέση τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής συμμαχίας στην οποία συμμετείχε το κόμμα του Συνασπισμού.


Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%). Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε λάβει υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού, χωρίς να προσμετράται η επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρξε συνυποψήφιος.

Ο Αλ. Τσίπρας, ως πρόεδρος του Συνασπισμού, τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθηνών, ενώ ανέλαβε τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χαμηλά αποτελέσματα, όμως, σε εκείνες τις εκλογές οδήγησαν στην διάσπαση του ΣΥΝ και στη δημιουργία, από τον Φ. Κουβέλη, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στο τρίτο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2010, ο Τσίπρας εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ (με ποσοστό 26,89% και 71 έδρες) κατετάγη δεύτερο κόμμα με λιγότερο από 3% διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία

Βιογραφικό Τσίπρα:

Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1974 στην Αθήνα.
Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της 'Αρτας. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε για το μεταπτυχιακό του ήταν: "Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος".

Οργανώθηκε στην Αριστερά στα μαθητικά του χρόνια από τις γραμμές της ενιαίας τότε ΚΝΕ. Συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό κίνημα κατά την περίοδο των καταλήψεων '90-'91 και στη συνέχεια στο φοιτητικό κίνημα.

Το 1999 εξελέγη γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 3ο συνέδριο της οργάνωσης (Μάρτιος 2003). Στο 4ο συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβριος 2004) εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε την ευθύνη για θέματα παιδείας και νεολαίας.

Τον Οκτώβριο του 2006 εξελέγη σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη.

Στο 5ο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (Φεβρουάριος 2008) εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών.

Στο 6ο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (Ιούνιος 2010) επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές του 2012 εξελέγη βουλευτής του κόμματος στην Α' Αθήνας.

Στο 1ο ιδρυτικό συνέδριο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Ιούλιος 2013) εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Στο 4ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη (Δεκέμβριος 2013) ανακηρύχθηκε υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας συζεί με την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα (απόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών), μαζί με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχει αποκτήσει δύο γιους.Τα ονόματα των δύο παιδιών είναι, Παύλος και Ορφέας - Ερνέστο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...